Meniu
Romana
English
WhatsApp Message
 
Facebook Page
 
Contact
. . . . . . .
 
 
 
 
CMIM - Comunitatea Montana Iezer-Muscel, com. Godeni, Pitesti - Arges
 
ECO Europe 4 the Future
 
 
Programul Europa pentru Cetateni 2007-2013, Actiunea 1.2. Proiectul a fost implementat in parteneriat cu Latvian Association of Local and Regional Governments (Letonia), Downpatrick Twinning Partnership (Marea Britanie), RAM “CENTRAL STARA PLANINA (Bulgaria), LA XVII COMUNITA’ MONTANA “Monti Aurunci” (Italia).

Obiectivele proiectului au vizat: promovarea obiectivelor si strategiilor Uniunii Europene in domeniul protectiei mediului; Identificarea oportunitatilor de dezvoltare a turismului ecologic; Promovarea si transpunerea conceptului de agricultura ecologica; Constientizarea importantei voluntariatului, ca modalitate de implicare in viata comunitatii; Identificarea modalitatilor de dezvoltare durabila, ca proces ce trebuie sa se desfasoare fara a distruge sau a epuiza resursele.

Proiectul a fost structurat in 5 evenimente, fiecare partener fiind responsabil pentru organizarea unei sesiuni tematice, in functie de experienta specifica . Astfel, in Letonia a fost organizata sesiunea legata de promovarea obiectivelor si strategiilor U.E. in domeniul protectiei mediului; in Romania a fost organizata sesiunea privind promovarea si transpunerea conceptului de agricultura ecologica, in Irlanda de Nord sesiunea legata de constientizarea importantei voluntariatului – ca modalitate de implicare in viata comunitatii , in Italia sesiunea legata de identificarea de dezvoltare a turismului ecologic, de promovare a patrimoniului cultural national, european si universal; in Bulgaria sesiunea legata de identificarea modalitatilor de “dezvoltare durabila” ca proces ce trebuie sa se desfasoare fara a distruge sau epuiza resursele.

Evenimente prevazute in cadrul proiectului au constat atat in sesiuni de comunicari privind temele stabilite, in vizite de cunoastere a patrimoniului natural si cultural al fiecarei comunitati, si in facilitatea stabilirii de relatii formale si informale intre membrii comunitatilor implicate. Delegatiile au fost formate din reprezentanti ai tuturor categoriilor socio-profesionale si tuturor categoriilor de varsta, pornind de la specialisti in domeniile abordate, autoritati, investitori, pana la simpli cetateni. La evenimentele organizate au participat invitati din partea organismelor, institutiilor cu responsabilitati in problema mediului din fiecare tara.
 
 
Being European
 
 
Programul Europa pentru Cetateni 2007-2013, Actiunea 2.2. Proiectul este implementat in parteneriat cu Latvian Association of Local and Regional Governments (Letonia); Provincia di Milano (Italia); Association of Estonian Cities (Estonia).

Proiectul urmareste realizarea schimbului de bune practici intre organizatiile implicate in implementarea proiectului, privind rolul autoritatilor locale in integrarea cetatenilor in comunitatea locala, implicarea cetatenilor, bunastarea cetatenilor in Europa, coeziune sociala si dezvoltare durabila.

Proiectul a contribuit la cresterea gradului de participare a cetatenilor la viata comunitatii, implicarea acestora in termeni de activitate si de luare a deciziilor. Informarea cetatenilor Uniunii asupra beneficiilor pe care le pot avea ( drepturi fundamentale, politici si programe). Construirea unui pod intre cetatenii statelor member UE cu scopul de a promova toleranta, intelegerea reciproca si increderea.Crearea unor concept pentru o noua Europa mai democratica, aducand valorile comune mai aproape de cetateni prin incurajarea lor de a-si exprima opiniile, optiunile si propunerile intr-o maniera neconventionala. Promovarea cooperarii regionale intre tarile membere cu ajutorul implicarii si asistentei societatii civile si a populatiei in general.
 
 
COHEIRS - Observatori Civici pentru Sanatate si Mediu
 
 
Programul Europa pentru Cetateni, Actiunea 1, Masura 2.1: Proiecte cetatenesti. Proiectul este implementat in partneriat cu Asociatia Agentiilor Democratice Locale (ALDA). Activitatile proiectului sunt implementate in Romania, Italia, Franta, Croatia, Macedonia, Bulgaria, Malta, Slovenia, Albania, Spania, Slovacia, Ungaria.

Obiectivele proiectului sunt: imputernicirea cetatenilor de a juca un rol complet in viata comunitatilor; incurajarea participarii cetatenilor prin voluntariat; incurajarea simtului de proprietate a cetatenilor UE; abordarea unor probleme legate de mediul inconjurator si sanatate atat la nivel local cat si european; incurajarea policitilor prietenoase pentru mediul inconjurator; promovarea dialogului intercultural -contribuind la o societate inclusiva.

In cadrul proiectului , Asociatia a fost responsabila cu organizare unui atelier la nivel local, prin implicarea a 20 de cetateni pe baza de voluntariat, si stabilirea nucleului grupului de observatori civici; selectarea celor 5 instructori ce vor fi trimisi la Bruxelles, la Formarea Internationala a Formatorilor. Scopul acestei formari este dezvoltarea capacitatilor si abilitatilor observatorilor civici sa actioneze ca “promoteri” ai protejarii mediului si sanatatii. Formarea se va concentra, pe de-o parte pe instrumentele specifice si posibilitatile pe care le detin cetatenii pentru a avea un rol activ in procesul de luare a deciziei ( incluzand Initiativele Cetatenilor Europeni) si pe de alta parte oferirea participantilor de informatii relevante privind domeniile de mediu inconjurator si sanatate, promovand luarea unor decizii preventive in caz de risc.

Asociatia Comunitatea Montana Iezer Muscel a creat si structurat o unitate de informare si coordonare la nivel local. Aceasta unitate se ocupa de promovarea informatiei, formare si intensificarea constientizarii activitatilor la nivel local, dezvoltand parteneriatul si cooperarea cu cele mai importante persoane interesate ale comunitatii locale (autoritati locale, societate civila, universitati, etc) si in coordonare cu alte grupuri de observatori civici care sunt activi in alte tari implicate.

Grupul de observatori civici al Asociatiei Comunitatea Montana Iezer Muscel, prin unitatea de informare si coordonare, au organizat un numar de 3 ateliere, cu cetateni obisnuiti, autoritati locale, societatea civila si alti factori la nivel local. Grupul de observatori civici vor identifica direct temele atelierului, cat si posibilele actiuni asociate (campanii, actiuni media, initiative legislative, etc). Toate opiniile si sugestiile adunate pe parcursul acestor activitati vor servi ca baza la elaborarea unor recomandari consistente si solide ce vor fi adresate autoritatilor locale si nationale, urmand ca dupa analiza acestora in cadrul parteneriatului sa fie adresate direct factorilor de decizie UE.

Asociatia Comunitatea Montana Iezer Muscel a contribuit in cadrul parteneriatului la definirea unei comunicari comune si a unei strategii media pentru a disemina cat mai intens posibil rezultatele proiectului si pentru a trimite recomandarile realizate unei cetatenii europene extinse.

Scopul este promovarea rezultatelor printr-o campanie de informare si strangerea de sprijin pentru recomandari conform principiilor exprimate prin articolul 11 al Tratatului de la Lisabona, introducand publicului, treptat, conceptul de Initiativa Europeana a Cetatenilor.
 
 
EXIT – Schimb de bune practici in sectorul tertiar - Program Grundtvig
 
 
Proiectul este implementat in parteneriat cu Associazione Energy Formazione (Italia); MC Project di Biasotto Martina & C. Snc (Italia); Beylikdüzü Karadenizlilier Derneği (Turcia).

Proiectul EXIT vizează consolidarea competențelor lucrătorilor și voluntari ai organizațiilor din sectorul terțiar (ONG), pentru a promova schimbul și formarea prin metode non-formale ale operatorilor și pentru a facilita schimbul de bune practici și înființarea de organizații partenere.

Comunitatea Montana a organizat o intrunire, la nivel local, cu partenerii implicati in proiect: Asociația pentru Tursim Rural Ecologic și Cultural Argeș – ATREC, Asociatia Nationala a Femeilor din Mediul Rural -ANFMR România și Asociația Comunelor din România – ACoR. Scopul întâlnirii a fost de a informa partenerii locali asupra obiectivelor principale ale proiectului, activităților și calendarului, pentru a identifica acei membri ai organizațiilor interesate în domeniul proiectului.

De asemenea reprezentantii asociatiilor mentionate au participat la un workshop international vizand schimbul de experienta a operatorilor din sectorul tertiar (ONG) organizat la Veneția, Italia in perioada 11-13 decembrie 2012. În cadrul atelierelor de lucru partenerii au prezentat modul de organizare si functionare al sectorului tertiar in tarile de origine precum si activitatile desfasurate de fiecare asociatie in parte (aspecte generale, caracteristici la nivel național; analiza SWOT). A fost organizat un focus grup ce a avut ca scop confruntarea listei cuprinzand abilitățile de operator în sectorul tertiar si abilitățile de care dispun deja organizatiile implicate precum și aptitudinile necesare pentru a îmbunătăți activitatea acestora. Partenerii au discutat despre agenda perioadei următoare, fiecare partener fiind responsabil de organizarea unor training-uri specifice, după cum urmează: Italia- protectia si ingrijirea copilului, Turcia -drepturile femeilor, România – protecția mediului. S-a stabilit ca in scopul de a identifica nevoile de formare, cei partenerii vor aplica un chestionar comun în domeniile stabilite. Reprezentantii organizatiilor participantii la reuniune au primit certificate de participare.

Comunitatea Montana a elaborat chestionarele si le-a aplicat membrilor grupului tinta realizandu-se si prelucrarea datelor.

Au fost organizate activitati de diseminare a informatiilor cu privire la proiect in mass-media si on-line:–  EXIT Agenda Pitesti Aprilie 2014  –
–  EXIT Agenda Pitesti Septembrie 2013  –
–  EXIT kit ready  –
Vezi Galeria FOTO
 
 
Winning in Twinning – healthy, active aging and cooperation between generations in Europe
 
 
Programul Europa pentru Cetateni 2007-2013, Masura 1.2. Proiectul este implementat in parteneriat cu Asociaţia Letonă a Guvernelor Regionale şi Locale; RAM Central Stara Planina (Bulgaria); Asociaţia Downpatrik (Irlanda de Nord); Asociatia Oraselor din Malta si Asociatia Oraselor din Estonia.

Reprezentantii comunitatii montane au participat la evenimentele organizate in cadrul proiectului in Irlanda (Cooperarea intre autoritati si voluntari: solutii comune pentru asistenta sociala); Malta (Dezvoltarea durabilă municipala în timpul crizei economice: soluții de succes prin cooperarea cu societatea civilă); Letonia (Despre îmbătrânirea activă: cooperare municipala și modalități de încurajare a participării active a persoanelor vârstnice la viața sociala” si au organizat un eveniment in Romania cu tema “Explorarea obiectivelor Strategiei Europa 2020: energia durabilă – impartasirea provocărilor cu partenerii ” care s-a bucurat de participarea delegatiilor straine avind in componenta lor reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, specialisti si simpli cetateni interesati de activitati. Lucrarile conferintei au fost reflectate pozitiv in presa locala si regionala.
 
 
Handling Conflict / Mediation Awareness
 
 
Program Grundtvig- Proiectul este implementat in parteneriat cu Downpatrick Twinning Partnership (Irlanda de Nord); Listowel Downpatrick Linkage Group (Irlanda de Sud); Michalowice Municipality (Polonia); Szekszard Town Council (Ungaria).

Proiectul urmareste imbunatatirea cunostintelor si schimbul de bune practici in domeniul gestionarii si medierii conflictelor. Pe baza expertientelor tuturor partenerilor implicati va fi realizat un program de instruire ce urmeaza să fie implementat in fiecare tara partenera.
 
 
DECIDE
 
 
Programul Europa pentru Cetateni 2007-2013, Masura 1.2. Proiectul este implementat in parteneriat cu Association of Local Democracy Agencies (ALDA), Municipality of Shkoder (Albania), Municipality of Zavidovici (Boznia and Herzegovina), International Development Alliance, (Bulgaria), Municipality of Vejle (Danemarca), Birgu Local Council (Malta), Center for Community Organizing (Slovacia), Association for Developing Voluntary Work Novo Mesto (Slovenia), Municipality of Santa Eulalia de Gallego (Spania).
 
 
INTEGRO - Modele integrate de interventie pentru incluziune sociala si ocupare
 
 
ID 142806, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul este implementat in parteneriat cu Institutia Prefectului – Judetul Arges, Asociatia PROREG, Asociatia PAKIV Romania si Asociatia de Dezvoltare Comunitara “OM PENTRU OM” si se deruleaza in perioada 16.04.2014-16.08.2015.

Obiectivul general al proiectului este sa faciliteze ocuparea si incluziunea sociala a 688 persoane de etnie roma din regiunile Centru si Sud Muntenia. Beneficiiile acestui proces se vor regasi la nivelul persoanelor din grupul tinta care vor avea o sansa de a parcurge etapele necesare pentru a obtine venituri din activitati generatoare de venituri, cu impact direct asupra traiului de viata al acestora si familiilor lor si indirect asupra autoritatilor locale, bugetului de stat si comunitatii.

In cadrul proiectului vor fi implementate urmatoarele activitati:

Activitati de motivare pentru grupurile vulnerabile in vederea convingerii de a se integra/reintegra pe piata muncii; activitati pentru identificarea si dezvoltarea oportunitatilor de ocupare la nivel local, dezvoltarea si furnizarea serviciilor care faciliteaza accesul persoanelor vulnerabile la formare profesionala, furnizarea programelor de formare profesionala pentru persoanele expuse riscului de excluziune sociala, masuri de acompaniere pentru persoanele dependente, dezvoltarea si promovarea diferitelor forme de cooperare intre diferiti actori pentru identificarea si promovarea oportunitatilor de ocupare.
 
 
●      ●      ●
 
 
 
Inapoi la Proiecte
 
 
 
Raport Cookies | Politica de Cookies | Acord de Confidentialitate | Termeni si Conditii
 
 
 
 
 
Design   by:   RAFIL   HOUSE